Pyszne koktajle to wygodny posiłek

Sycące koktajle już na dobre weszły do naszych jadłospisów. Sięgają po nie amatorzy szybkich śniadań, czy zdrowych deserów, osoby na redukcji wagi, sportowcy, ale również pacjenci potrzebujący lekkostrawnych posiłków.

To wygodny posiłek, który przygotowujesz szybko i możesz wszędzie zabrać, np. w termosie, czy bidonie.

Rozdrobniona konsystencja świeżych warzyw i owoców sprzyja niemal każdemu układowi pokarmowemu, który trawiąc smoothie pracuje nieco lżej, niż przy metabolizowaniu pokarmów o stałej konsystencji.

 

Zielone koktajle to znakomity sposób na zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie. To sposób na niejadka.

 

Zielone koktajle w przeciwieństwie do klarowanych soków zawierają mnóstwo błonnika, który sprzyja odchudzaniu, gdyż daje odczucie sytości, jak również „sprząta” nasze jelita ponieważ wiążąc wodę, zwiększa masę i objętość kału wypełniając tym samym jelita ułatwia ich pracę perystaltyczną, co sprzyja „sprzątnięciu” niestrawionych resztek pożywienia. Takie działanie błonnika sprzyja zapobieganiu m.in. rakowi jelita grubego.

Błonnik wiąże również kwasy żółciowe, nadmiar cholesterolu, zmniejsza wchłaniania cukrów, jak również ma zdolność wychwytywania metali ciężkich. Śmiało zatem możemy powiedzieć, iż błonnik ma działanie odtruwające, aczkolwiek byłoby dużym nadużyciem określenie diety opartej na koktajlach i świeżych warzywach i owocach dietą detoksykującą. Za detoksykację organizmu odpowiadają bowiem wątroba i nerki. Te narządy robią to cały czas. Dieta zawierająca mnóstwo warzyw i owoców, w tym błonnika istotnie wspiera działanie tych narządów.

Pamiętaj! Błonnik znajdziesz go przede wszystkim w niskoprzetworzonych produktach zbożowych, świeżych i mrożonych warzywach i owocach, w produktach strączkowych.

 

Zielone koktajle to źródło witamin, antyoksydantów, mikro i makroelementów. To świetny sposób na nawodnienie, zwłaszcza w gorących miesiącach. A w zależności od tego, jak je skomponujemy, mogą stanowić uzupełnienie naszego jadłospisu, a nawet pełnowartościowe posiłki.

 

Zachęcam do wprowadzania koktajli na drugie śniadania lub tzw. podwieczorki. Często też proponuję je jako posiłek potreningowy, lub ostatni posiłek wieczorny, właśnie po treningu.  Mam sporo klientów, którzy amatorsko uprawiają intensywną aktywność sportową późnym wieczorem. Wracają do domu bardzo późno i nie mają już ochoty na obfitą kolację. Sięgają wtedy po pełnowartościowy koktajl, czyli taki, który zawiera pełnowartościowe białko i odpowiednie węglowodany, dzięki czemu zapewniają sobie właściwą regenerację.

 

Jeśli traktuję koktajl jako pojedynczy pełnowartościowy posiłek, komponuję bazę z następujących składników:

*  mleko roślinne wzbogacone o wapń, wit. B12, wit. D

* porcja białka np. w postaci tofu naturalnego

* porcja zdrowych kwasów tłuszczowych zwartych w orzechach, awokado, pestkach, siemieniu lnianym

 

Do tego dodaję owoce lub warzywa wg upodobania (świetnie sprawdzają się zielonolistne warzywa jak i zioła, oraz surowe korzeniowe, jak np. burak), jak również np. gotowane kasze, najczęściej jaglaną. A jeśli zależy mi na zagęszczeniu konsystencji i zrobieniu koktajlu à la krem, dorzucam np. wiórki kokosowe.

Zazwyczaj koktajle owocowe nie wymagają słodzenia, ale jeśli już mam ochotę to zrobić, lubię wykorzystywać uprzednio namoczone daktyle.

Lubię też dodawać przyprawy jak np. kurkuma, imbir, cynamon, pieprz itp.

 

Mleko kokosowe + mango + kasza jaglana + wiórki kokosowe + szczypta kukrumy… pycha!

 

 

Jeśli myślę o koktajlu jako pysznym napoju na pragnienie, zamiast mleka wykorzystuję wodę kokosową, lub wodę wysokozmineralizowaną

 A oto kilka moich propozycji, które zebrały się we wpisach na Instagramie i FB.

Być może zainspirują cię do własnych kompozycji.

 

OGRÓD LETNI (3-4 porcje)

2 szkl. truskawek

1 garść jagód kamczackich lub czarnych borówek

1 banan

1 garść nerkowców

2 szkl. mleka roślinnego

 

Uwaga! Drobne owoce jak jagody, maliny porzeczki zawierają dużo pektyn. Koktajl z tymi owocami nie wypity od razu stanie się galaretką:)

 

 

 

ZIELONO MI W GŁOWIE (1-2 porcje)

1 duża garść szpinaku

½ mango

Sok z 1 pomarańczy

½ garści nerkowców

1 łyżka płatków owsianych

1 szkl. mleka roślinnego

½ łyżeczki kurkumy

 

 

 

 

ŻÓŁTE ORZEŹWIENIE

1 grejpfrut (usuń białe części)

½ mango

1 jabłko

1 łyżeczka siemienia lnianego

½ łyżeczki utartej kurkumy

½ łyżeczki utartego imbiru

1 szkl. wody

 

 

 

 

SPRINTER METABOLICZNY;)

1/3 ananasa

Sok z 2 pomarańczy

1 banan

1 małe awokado

1 łyżeczka siemienia lnianego

2 łyżki płatków migdałowych

½ łyżeczki kurkumy

2 szkl. wody lub mleka roślinnego

 

 

 

 

CZARNY LAS

1 szkl. czarnych borówek

1 banan

3-5 suszonych namoczonych daktyli

1,5 szkl. mleka kokosowego

 

 

 

 

 

 

 

ZŁOTY NAPÓJ Z MLEKIEM KOKOSOWYM

na rozgrzewkę

1 l mleka kokosowego

2 łyżki kurkumy

1,5 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczka gałki muszkatołowej

¾ łyżeczki kardamonu

5 goździków

½ łyżeczki mielonego anyżku

Bardzo duża szczypta pieprzu

2 łyżki miodu lub syropu z agawy

Do gotującego się mleka wrzucaj kolejno wszystkie przyprawy. Bazą tego rozgrzewającego napoju jest kurkuma i pieprz. Piperyna zawarta w pieprzu aktywuje przeciwzapalne właściwości kurkuminy.

 

 

 

GRAMY W ZIELONE

Duża garść szpinaku lub jarmużu

1 banan

Sok z ½ cytryny

1 mała gruszka

4-5 łyżek ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej lub innej, jeśli zostanie z obiadu

1 łyżka miodu  – niekoniecznie

½ łyżeczki siemienia lnianego

2 szkl. mleka ryżowego

 

 

 

TROCHĘ PIEPRZU TROCHĘ SŁODYCZY

1 banan

1 małe mango

2 grube plastry tofu

1 łyżeczka kurkumy

Szczypta pieprzu

1,5 szkl. mleka kokosowego lub innego

 

 

 

 

 

 

KWASKOWA FUKSJA

1 filiżanka czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

1 mango

1 banan

2 grube plastry tofu

1,5 szkl mleka roślinnego

 

 

 

 

 

 

 

TRUSKAWKA W SEZONIE

2 szkl. truskawek

1 banan

½ awokado

1,5 szkl. mleka kokosowego lub innego

 

 

 

 

 

 

 

CZAS NA MALINY

1 filiżanka malin

5-6 namoczony wcześniej daktyli

3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

1,5 szkl. mleka roślinnego lub innego